Prednosti MEGC kontejnera: Osigurajte pouzdan i kontinuiran transport plina

megc kontejner

Višestruki kontejneri za plin (MEGC) omogućuju transport plina od točke A do točke B, gdje konvencionalna infrastruktura nije dostupna. Time se osigurava kontinuirana opskrba plinom čak i u najizazovnijim okolnostima.

MEGC je nastao kao napredno rješenje za rješavanje izazova povezanih s transportom plina, uključujući CNG, vodik, bioplin itd. MEGC nudi brojne prednosti, kombinirajući sigurnost, učinkovitost i prilagodljivost kako bi zadovoljio zahtjeve raznih sektora.

U ovom članku saznajte više o MEGC kontejneru i prednostima koje ima kada je riječ o pohrani i transportu plina i CNG-a.

Što je MEGC?

U današnje je vrijeme važno osigurati kontinuiranu opskrbu plinom. Kada dođe do potrebe za popravkom plinovoda, primjerice, zbog korozije ili drugih oštećenja, nužno je održati stabilnu opskrbu plinom za kućanstva. Očuvanje kontinuiteta u distribuciji plina omogućuje neometano funkcioniranje kućanstava i poslovnih subjekata, čime se osigurava neprekidno zadovoljenje njihovih energetskih potreba.

Višestruki kontejneri za plin obično se koriste za transport i distribuciju velikih količina plina pod visokim tlakom (200÷300 bara).

MEGC se obično sastoji od više komora, što omogućuje istovremeni transport različitih plinova u jednom spremniku. Ovi se kontejneri proizvode u skladu s međunarodnim specifikacijama i propisima te mogu biti kompatibilni s različitim načinima transporta, uključujući cestovni, željeznički i pomorski.

Mobilno skladište za virtualne plinovode

Opremljen poluprikolicom, MEGC tvrtke Macel Plin nudi mobilno skladište za virtualne plinovode. To omogućuje transport plinova na udaljene lokacije gdje tradicionalna plinska infrastruktura nije dostupna ili praktična. Fleksibilnošću mobilnog skladištenja, naš MEGC tvrtkama omogućuje da lako dosegnu nove tržišne segmente i prošire svoje distribucijske mreže plina.

Virtualni plinovodi ključna su veza između dobavljača prirodnog plina i krajnjih korisnika, budući da olakšavaju transport plina putem tankera. Ovaj sustav je most koji osigurava prijevoz plina od dobavljača do krajnjeg potrošača bez tradicionalne plinske infrastrukture.

Prednosti MEGC-a

Prilagodljivost 

Jedna od glavnih prednosti korištenja MEGC-a je njegova prilagodljivost. Ovi spremnici mogu poslužiti kao alternativna rješenja u hitnim situacijama ili kao privremeno rješenje kada je konvencionalna opskrba plinom otežana. Primjerice, tijekom održavanja plinovoda ili nedostatka infrastrukture.

Prijevoz različitih vrsta plinova

MEGC kontejneri su vrlo prilagodljivi i mogu prevoziti različite plinove, od CNG-a, biometana, vodika i drugih. 

Modularni dizajn omogućuje prilagodbu prema specifičnim zahtjevima različitih plinova, osiguravajući kompatibilnost i sigurnost tijekom transporta. Ova prilagodljivost čini MEGC-ove preferiranim izborom za industrije s raznolikim potrebama u transportu plina.

Sigurnost i učinkovitost

Redovito održavanje i inspekcije jamče sigurnost i učinkovitost MEGC-a. Cijeli proizvodni proces MEGC-a proizvedenog od strane Macel Plina nadzire relevantno obavještajno tijelo koje prati svaki segment proizvodnje i instaliranih materijala.

Mobilna oprema pod tlakom ima Pi (π) oznaku. Pi oznaka simbol je koji označava usklađenost s EU propisima za opremu pod tlakom, čime su zadovoljeni sigurnosni i kvalitetni standardi.

megc kontejner

​​Višestruki kontejner za plin (MEGC) s poluprikolicom tvrtke Macel Plin

Prvotno razvijen za Rafineriju nafte Brod d.d. (Bosna i Hercegovina), gdje je nedostatak plinovoda i infrastrukture zahtijevao alternativno rješenje, MEGC spremnici su se pokazali izuzetno korisnima.

S obzirom na različite vrste plinova i raznolike zahtjeve kupaca, MEGC se može prilagoditi kako bi zadovoljio specifične potrebe. Primjerice, spremnici se mogu prilagoditi različitim dimenzijama, kapacitetima i tlakovima, što omogućuje siguran transport različitih vrsta plinova, poput stlačenog prirodnog plina (CNG) ili visokotlačnog vodika.

Ovaj proizvod kombinira prilagodljivost MEGC-a s mobilnošću poluprikolice i nudi mobilno skladištenje za virtualne plinovode. Njihova primjena nije ograničena samo na prirodni plin. Putem kontejnera može se transportirati širok raspon industrijskih i medicinskih plinova, kao što su CNG, vodik, argon i bioplin. 

Tehničke specifikacije za CNG medij

Naziv proizvoda Vrsta cilindra Ukupni kapacitet (Nm3) Radni tlak (bar) Broj cilindara (pcs) Kapacitet vode 1 cilindra (I) Težina praznog kontejnera (kg)+ polu-prikolica Pozicija cilindra
MEGC Tip II 5400 250 123 150 27.000 Vertikalno

Ključne značajke:

  1. Tipovi cilindara I, II, III i IV: Naš MEGC je dizajniran za transport I, II, III i IV cilindara, osiguravajući kompatibilnost s različitim plinovima. Bilo da je riječ o CNG-u, metanu, bioplinu ili vodiku, ovaj spremnik je dizajniran kako bi zadovoljio specifične zahtjeve različitih vrsta plinova, pružajući fleksibilnost i prilagodljivost za razne primjene.
  2. Izdržljivost: Dizajniran da traje, naš MEGC izrađen je kako bi izdržao zahtjevne uvjete na cestama tijekom transporta. Spremnik osigurava siguran i pouzdan transport plinova bez ugrožavanja integriteta ili performansi.
  3. Usklađenost s propisima i sigurnost: Naši MEGC kontejneri dizajnirani su i proizvedeni kako bi zadovoljili stroge sigurnosne standarde i zakonske zahtjeve, uključujući odobrenja ADR/TPED. Pridržavanje tih standarda osigurava da tvrtke koje koriste MEGC za transport plina ispune zakonske zahtjeve, izbjegavaju moguće kazne i osiguravaju sigurnost i usklađenost tijekom procesa transporta plina. Relevantno obaviješteno tijelo pažljivo nadzire svaki korak proizvodnje naših MEGC-ova, čime je osigurana kontrola kvalitete materijala i procesa.
  4. Prilagođeni hidraulični kapacitet: Prilagođeni hidraulični kapacitet omogućuje učinkovito punjenje i pražnjenje plinova, optimizirajući operativnu učinkovitost i smanjujući vrijeme neaktivnosti. Bez obzira na to puni li se pri visokim ili niskim temperaturama, naš MEGC pruža dosljednu izvedbu i pouzdanost te besprijekoran prijevoz plinova u bilo kojem okruženju.
  5. Dizajn bez propuštanja: MEGC se može pohvaliti dizajnom bez propuštanja i bez ikakvog rizika od curenja ili prolijevanja koji bi mogli predstavljati opasnost za okoliš ili sigurnost.
  6. Prilagođeni dizajn za optimalnu izvedbu: Konstrukcija i odabir spremnika naših MEGC-ova potpuno su prilagodljivi i prilagođeni mediju, radnim uvjetima i tehničkim specifikacijama prema jedinstvenim zahtjevima kupca. Takav pristup prilagođenosti osigurava optimalnu izvedbu i učinkovitost u transportu plinova, bez obzira na radno okruženje.

Koji su različiti tipovi boca za CNG?

Boce za CNG (stlačeni prirodni plin) dolaze u različitim tipovima, svaka dizajnirana za zadovoljavanje specifičnih zahtjeva u pogledu izdržljivosti, težine i sigurnosti.

  • Tip 1 boce sastoje se od čeličnih cilindara koji su čvrsti i teški.
  • Tip 2 boce imaju čelične cilindre ojačane kompozitnim materijalima, što nudi poboljšan omjer čvrstoće i težine u usporedbi s Tipom 1.
  • Tip 3 boce koriste kompozitnu konstrukciju s metalnom oblogom, kombinirajući prednosti laganih kompozita s dodanom izdržljivošću metala.
  • Tip 4 boce koriste kompozitnu strukturu s polimernom oblogom, optimizirajući smanjenje težine uz održavanje strukturne cjelovitosti i sigurnosnih standarda.

Kompozitni cilindri tipa 4 postižu smanjenje težine od približno 70% u usporedbi s čeličnim cilindrima tipa 1 i 2 te 25% do 35% u usporedbi s cilindrima tipa 3 s aluminijskom oblogom.

Ovi različiti tipovi boca za CNG pružaju opcije za razne primjene, što osigurava fleksibilnost i učinkovitost u pohrani stlačenog prirodnog plina.

Koja je uobičajena upotreba CNG-a?

Stlačeni prirodni plin uglavnom se koristi kao alternativno gorivo za pogon vozila. Međutim, njegova primjena se proteže i izvan transporta, gdje se koristi u proizvodnji energije, grijanju vode te sustavima za klimatizaciju.

CNG se sve više koristi u proizvodnji energije, budući da predstavlja čišće gorivo od ugljena ili nafte. Također doprinosi naporima za prijelaz na održivije i ekološki prihvatljivije izvore energije.

MEGC se koristi za dostavu CNG-a iza mjesta radova na plinovodu. Na taj način se sprječava prekid rada plina u kućanstvima tijekom radova na održavanju infrastrukture. Time se osigurava kontinuirana opskrba plinom kućanstvima, čak i tijekom održavanja ili popravaka na infrastrukturi.

Zaključak

Višestruki kontejneri za plin pružaju razne prednosti, a najveće su sigurnost i učinkovitost. S poboljšanim sigurnosnim značajkama, prilagodljivošću za različite plinove i sposobnošću optimizacije prostora i resursa, višestruki kontejneri za plin pružaju sveobuhvatno rješenje za raznolike potrebe industrija diljem svijeta.

MEGC se ističe kao pouzdan izbor za kontinuiranu i sigurnu dostavu plina u kontekstu budućih tehnoloških razvoja i promjena u globalnoj trgovini i logistici. Njegova prilagodljivost, sigurnost i mobilnost u hitnim situacijama čine ih vrijednim alatom u industriji transporta plina.

MEGC je ključno rješenje za dostavu plina područjima koja nemaju razvijene mreže plinovoda ili su izložena prekidima. Djelujući kao virtualni plinovod, osigurava kontinuiranu opskrbu plinom čak i tijekom prekida u radu plinovoda, čime potvrđuje svoju važnost u prevladavanju energetskog jaza i održavanju neprekidne usluge.

Skip to content