Prva punionica SPP (CNG) bez posade u Hrvatskoj

Macel plin d.o.o. je započeo radove na lokaciji u Slavonskom Brodu u okviru Ugovora potpisanog sa Brod plin-om vezano uz izgradnju Punionice stlačenog prirodnog plina koja će biti prva u Hrvatskoj bez posade s automatskom naplatom (kartično poslovanje).

Danas u Hrvatskoj postoje ukupno tri punionice izgrađene u novije vrijeme,  tako da će ova u Slavonskom Brodu biti četvrta, a jedina od Zagreba do Beograda i četvrta referenca Macel plina d.o.o., na što smo jako ponosni. Trenutno su u funkciji jedna zagrebačka punionica za potrebe ZET-a, jedna u Rijeci (javne namjene) i jedna u Puli (samo za potrebe javnog gradskog prijevoza). Sve navedene punionice (Zagreb, Rijeka, Pula) imaju posadu, dok se u Slavonskom Brodu gradi samoposlužna punionica (bez posade).

U proljeće 2021. planira se otvaranje i punjenje prvih vozila na stlačeni prirodni plin na inovativnoj i modernoj punionici plina u Slavonskom Brodu. Iznimna nam je čast biti dio strateškog razvoja Brod plina te grada Slavonski Brod. Zemljopisni položaj Brodsko-posavske županije daje dva važna prometna koridora, prometnice (autocesta A3 Bregana- Lipovac) i međudržavnu prometnicu od granice s Mađarskom prema Republici BiH.  

Europa ima preko 3500 CNG punionica od čega samo u Italiji 1063 te u Njemačkoj 868. Od susjednih zemalja najviše punionica na stlačeni prirodni plin ima Srbija (25), slijede Mađarska (21), Slovenija (5) i BiH (3).

Investitor: Brod plin d.o.o., Trg pobjede 5, 35000 Slavonski Brod

Predmet Ugovora: Nabava i ugradnja opreme, procesno spajanje i puštanje u rad punionice SPP

Uvođenje u posao: 10.12.2020.

Planirano puštanje u rad: u proljeće 2021.

Lokacija projekta: Slavonski Brod, Hrvatska

Kapacitet: Predviđeni kapacitet brodske punionice je 325 m3/h plina (cca 230 kg/h). Prosječan spremnik vozila koja mi posjedujemo, automobila Vw Up (mali gradski auto) je 11 kg plina, a Vw Caddy (gospodarsko vozilo) 26 kg. Brzina punjenja je, zbog visokog tlaka plina na toj poziciji i izlaza od 30 bara, ubrzana na svega 3,5 do 5 minuta za ta naša vozila. Također punjenje autobusa i kamiona ne bi trebalo biti sporije zbog veličine spremnika.

Komprimirani prirodni plin, za što se koristi kratica CNG (eng. compressed natural gas, ili hrv. stlačeni prirodni plin-SPP) je alternativno gorivo. Riječ je o tehnološki obrađenom prirodnom plinu komprimiranom na 200-250 bara. Kao takav zauzima malo prostora, pa je prikladan kao gorivo za automobile, kamione te javni prijevoz putnika. CNG ima veću toplinsku vrijednost od benzina i dizela. Kao alternativno gorivo ima i čistije izgaranje, a motori su i tiši od benzina i dizela. Komprimirani prirodni plin (CNG) i dalje se često zamjenjuje za autoplin (UNP), ali to su dvije potpuno različite vrste goriva. CNG nastaje tehnološkom obradom prirodnog plina (koji se sastoji od 99 posto metana). Prvo se izvadi iz mreže, a zatim iscijedi na 200 ili više bara.

Više informacija o projektu možete pročitati na linku niže: http://inin.hr/#!/blog/hr/kako-brod-plin-pridonosi-ekoloskom-razvoju-grada-slavonskog-broda

Skip to content