Izmicanje plinovoda za investitora Kamgrad

izmicanje plinovoda

U sklopu suradnje s investitorom Kamgrad, tvrtka Macel plin d.o.o. trenutno izvodi ključne radove na izgradnji obilaznog plinovoda u Zaboku, nužnog za podršku izgradnji nove stambene zgrade.

Izmicanje plinovoda (engl. by-pass) je proces premještanja ili izmještanja postojećeg plinovoda s trenutne lokacije na novu lokaciju.

Razlozi za izmicanje plinovoda mogu uključivati potrebu za izgradnjom ili rekonstrukcijom infrastrukture na originalnoj lokaciji, gradnju novih objekata ili promjenu trase zbog urbanizacijskih ili ekoloških zahtjeva. Obilazni plinovod u ovoj situaciji podrazumijeva premještanje postojećeg plinovoda koji je prolazio ispod temelja zgrade, tako da se cijev postavi na drugu trasu. Cilj je prilagoditi i integrirati stambenu zgradu koja se gradi na lokaciji Zabok u postojeći plinski sustav.

Obilazni plinovod, duljine 140 metara i promjera cijevi DN300, bit će integriran u postojeći plinski sustav, čime će se omogućiti njegovo korištenje kao dio šire mreže. Također uključuje prilagodbu spojnih priključaka, što znači da će se izvesti specifične tehničke radnje kako bi se osigurala sigurna i funkcionalna veza između dijelova plinovoda izrađenih od PEHD-a i dijelova izrađenih od čelika.

Radovi, koji su započeli usred ekstremnih ljetnih temperatura, planiraju se završiti u narednim danima. Proces obuhvaća postavljanje plinovoda, izvođenje tlačne probe te prespoj. Tlačna proba se izvodi tako da se u cijevi pusti dušik, a zatim se mjeri eventualno curenje kako bi se provjerila kvaliteta zavarenih spojeva. Za sam prespoj na postojeći plinovod distributera transportnog sustava Zagorski Metalac, predviđeno je 12 sati postupka.

Voditelji projektnog tima, Grigor Stepanić i Darko Grbavac, istaknuli su važnost poštivanja ugovorenih obveza i rokova u izvođenju radova, bez obzira na izazovne vremenske uvjete.

“Naš tim posvećen je realizaciji svih faza projekta u zadanim vremenskim okvirima”, istaknuo je Darko Grbavac.

“Na važnost kvalitete izvedbe radova uključujući zavarivanje, polaganje i pripremne radove prije prespoja, neće utjecati čak ni ekstremne temperature”, dodao je Grigor Stepanić.

Projektni tim naglašava i potrebu za transparentnom komunikacijom s lokalnim zajednicama kako bi se osigurale minimalne smetnje tijekom izvođenja radova.

Nova infrastruktura plinovoda znatno će doprinijeti infrastrukturnom razvoju na području grada Zaboka te osigurati stabilnost plinskog sustava za buduće stanovnike novogradnje.

Nakon završetka ovih ključnih radova, očekuje se da će novi plinovod pružiti pouzdanu i učinkovitu distribuciju plina za potrebe novih stambenih jedinica. Kamgrad i Macel plin d.o.o. zajednički su posvećeni visokim standardima sigurnosti i kvalitete u svakoj fazi projekta, što uključuje strogo poštivanje propisa i normi plinske industrije.

Skip to content