Izgradnja stanice za opskrbu prirodnim i sintetičkim plinom u industrijskom pogonu

stanica za opskrbu plinom

Tvornica Vetropack Straža d.d., jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj i dio švicarske grupacije Vetropack, uspješno je odgovorila na najavljeni prekid opskrbe prirodnim plinom izgradnjom moderne stanice za opskrbu plinom unutar svog industrijskog kruga.

Nova stanica omogućuje opskrbu tvornice sintetičkim plinom, dobivenim miješanjem ukapljenog naftnog plina (UNP) i zraka te prirodnim plinom iz spremnika stlačenog prirodnog plina (SPP).

Integrirano tehnološko rješenje GRIZO

Projekt obuhvaća nekoliko ključnih cjelina koje čine integrirano tehnološko rješenje:

1. Mješačko-isparivačka stanica

Mješačko-isparivačka stanica ima kapacitet od 2.000 m³/h, što omogućuje visoku učinkovitost u obradi plina. Spremnik UNP-a u stanici ima zapremninu od 4,85 m³, osiguravajući dovoljno prostora za skladištenje ukapljenog naftnog plina (UNP).

Oprema za transfer UNP-a uključuje crpke koje su opremljene regulacijskom i zapornom armaturom, omogućujući precizno upravljanje protokom plina.

Stanica je opremljena isparivačem UNP-a koji pretvara ukapljeni plin u plinovito stanje te mješalištem UNP-a koje osigurava homogenu smjesu plina i zraka za daljnju upotrebu.

2. Mjerno-regulacijska stanica (MRS)

Mjerno regulacijska stanica (MRS) stlačenog prirodnog plina kapaciteta 2.000 m³/h dizajnirana je za efikasan prijenos i regulaciju pritiska prirodnog plina. Stanica je opremljena sofisticiranom opremom koja omogućuje sigurno i pouzdano smanjenje visokog tlaka plina na potrebnu razinu za distribuciju ili upotrebu.

Kapacitet od 2.000 m³/h omogućuje stanici da obradi velike količine plina, osiguravajući stabilnu i kontinuiranu opskrbu plinom. Mjerno regulacijska stanica uključuje napredne sigurnosne sustave, kao što su ventili za regulaciju pritiska, senzori za praćenje protoka i detektori curenja plina, čime se osigurava maksimalna sigurnost i učinkovitost u radu.

Stanica je ključna komponenta infrastrukture za distribuciju prirodnog plina. Ona omogućuje optimiziranu opskrbu različitih potrošača, uključujući industrijske korisnike, komercijalne objekte i kućanstva.

3. Popratni objekti

Projekt uključuje i nekoliko popratnih objekata koji osiguravaju optimalno funkcioniranje sustava:

Kotlovnica

Kotlovnica se sastoji od pet modularnih kotlova ukupne snage 250 kW. Radni režim kotlovnice je postavljen na temperaturu 80/60°C. Toplovodni cjevovodi povezuju kotlovnicu s isparivačem UNP-a i predgrijačem prirodnog plina, osiguravajući efikasan prijenos topline unutar sustava.

Kompresornica zraka

Kompresornica zraka opremljena je s tri frekventno regulirana vijčana kompresora, svaki snage 22 kW. U kompresornici se također nalaze rashladni sušači, mikro filteri i odvajači vlage, koji omogućuju optimalne uvjete za rad sustava. Spremnik komprimiranog zraka kapaciteta 1.000 m³ povezan je s cjevovodima koji vode do mješališta, omogućujući pouzdanu opskrbu komprimiranim zrakom.

Niskotlačni plinovod

Niskotlačni plinovod DN100 je priključen na postojeći plinovod bez prekida opskrbe plinom, zahvaljujući primjeni metode baloniranja. Ova metoda omogućuje sigurnu i kontinuiranu opskrbu plinom tijekom radova na priključenju.

Realizacija projekta

Obje stanice projektirane su i izrađene u proizvodnim pogonima Macel plina d.o.o. te su uspješno integrirane na lokaciji tvrtke Vetropack Straža d.d. nakon dobivanja građevinske dozvole. Građevinski radovi i priključenje na postojeći plinovod obavljeni su bez prekida opskrbe korištenjem metode baloniranja.

Pregledi i uporabna dozvola

Prije same obustave opskrbe, obavljeni su sveobuhvatni pregledi od strane nadležnih inspekcija i tehnički pregled, što je rezultiralo ishođenjem uporabne dozvole.

“Tijekom obustave, koja je započela 18. lipnja u ranim jutarnjim satima i trajala ukupno 38 sati, proizvodni proces u tvrtki Vetropack Straža d.d. tekao je bez ikakvih problema. Iako je prema predviđanjima prekid opskrbe trebao trajati 48 sati, obustava je završena 10 sati ranije. U tom periodu, u radu je bila redukcijska stanica stlačenog prirodnog plina (SPP), opremljena s 18 više-elementnih CNG spremnika (MEGC) ukupne zapremnine 110.000 m³, što je osiguralo kontinuiranu opskrbu plinom”, istaknuo je Damir Jeličić iz Macel Plina d.o.o.

Kao sigurnosna mjera, u pripravnosti je bila i mješačko-isparivačka stanica, koja je bila spremna preuzeti funkciju u slučaju bilo kakvih nepredviđenih situacija, čime je osigurana dodatna pouzdanost i sigurnost u opskrbi plinom tijekom trajanja obustave.

Stanica za opskrbu plinom osigurala je kontinuitet proizvodnje i stabilnost opskrbe energentima, što je bilo ključno za nastavak uspješnog rada tvornice. Zahvaljujući ovoj stanici, Vetropack Straža d.d. oslonila se na pouzdan i stabilan izvor plina te tako minimizirala rizik od zastoja u proizvodnji zbog prekida u opskrbi energentima.

Na temelju implementacije politike smanjenja rizika i strategije back-up sustava u tvornici tijekom nedavne obustave opskrbe plinom, jasno je da priprema infrastrukture za alternativnu dobavu energije može značajno smanjiti poslovne rizike.

Ovo je model dobre i uspješne poslovne prakse koji može poslužiti kao primjer drugim velikim potrošačima energije koji se suočavaju s visokim gubicima tijekom prekida opskrbe. Ulaganje u sigurnosne mjere, kao što su rezervni sustavi i alternativni izvori energije, osigurava kontinuitet operacija i jača operativnu izdržljivost i konkurentnost na tržištu. Upravo zato treba naglasiti važnost proaktivnog pristupa u upravljanju energetskim rizicima te fleksibilnosti i adaptabilnosti u poslovnoj strategiji. Sve s ciljem izbjegavanja mogućih negativnih posljedica prekida u opskrbi energijom.

“Projekt je izvršen kvalitetno i u ugovorenim rokovima, čime su ispunjeni svi predviđeni standardi i specifikacije. Osnovni cilj projekta – osiguranje alternativne dobave energenta za tvornicu stakla – u potpunosti je ostvaren.”


Damir Jeličić

Voditelj projekta
Direktor Službe tehničkih servisa
Skip to content